Ons bier

 

Het Gouden Uur

‘Het Gouden Uur’ is het moment waarop de zon de ochtendnevel doorbreekt boven de Hollandse IJssel. En de iconische watertoren van Moordrecht in een gouden gloed zet. Dit moment vat ook het karakter van dit bier samen: lichtvoetig, hartverwarmend en magisch. Een heerlijk frisse dorstlesser voor op het terras, bij het kampvuur, of gewoon lekker op de bank.
 
 

De Vijfde Tocht

De Vijfde Tocht is de oude buitengrens van het Moordrechtse grondgebied. Een rechte lijn die meedogenloos de onbeschutte polder doorklieft. Wie zich, langs die lijn, op de fiets door weer en wind heeft geworsteld, is toe aan dit krachtige, gloedvolle bier. Een bier als de krachtige omhelzing van een oude vriend. Om rustig van te genieten als de wind door de polder loeit.

 Traveys

Wie de oude manuscripten erop naslaat,  ontdekt de verhalen over Dirk van Traveys van Moordrecht, leenman van Graaf Floris V in de 13e eeuw. Op zijn schild droeg Traveys de Zilveren Ster, die we nu nog steeds kennen als het wapen van Moordrecht. Met het verstrijken van de eeuwen is deze plek langs de IJssel een bron gebleven van strijd, inspiratie en levenslust. Die rijke historie vieren we met dit krijgshaftige bier, waarin de aroma’s een zwierige hofdans uitvoeren, om in de afdronk aan te zwellen tot een zinnenprikkelende finale. 

Baander

In de 19e en 20e eeuw kende Moordrecht een bloeiende touwslagerij. In 1863 werden in Moordrecht 23 lijnbanen met 106 lijnbanen geteld. Er werkten 330 arbeiders waaronder 43 jongens en 45 meisjes jonger dan 12 jaar. De lonen waren laag en de omstandigheden slecht. n 1855  Volgens Lalleman bestond voor velen het middag- en avondmaal uit niet meer dan wat rijst zonder enig toevoegsel, of een snee droog roggebrood, of een pap van de minste meelsoort. Hennep was een belangrijke grondstof dat werd gebruikt voor het maken van touwen voor onder meer visnetten en tuigage. Hennep kwam van omliggende polders zoals het Rottegebied rond Zevenhuizen. In de huidige hennipsloot werd toen de hennep geweekt voordat het werd vervoerd naar de touwslagerij in Moordrecht. Het vervoer van de hennep ging over het water via de Catjessloot en Ringvaart naar Moordrecht. In diezelfde periode was bier met ongemoute tarwe (weit) een belangrijke bierstijl dat wijdverbreid was: weitbier/witbier.

Tegenwoordig wordt er geen hennep meer op grote schaal verbouwd rond Zevenhuizen en is de touwslagerij uit Moordrecht verdwenen. Maar de samenwerking tussen de dorpen wordt nieuw leven ingeblazen. Nu wordt er in de Hennipgaarde tarwe verbouwd door stichting Natuurpolders dat door Brouwerij 1923 in Moordrecht als bepalende grondstof wordt gebruikt voor het witbier ‘Baander’.

IJserman

Vanaf de 15e eeuw zijn er steenbakkerijen te vinden langs de Hollandse IJssel. De ovens brandden op turf dat werd gestoken uit de achterliggende landerijen. De beroemdste steenbakkerij in Moordrecht is zonder twijfel die van het echtpaar Drost IJserman. Zij lieten in 1869 hun vermogen ten goede komen aan de opvang van wezen. De industrie die zo bepalend is geweest voor het landschap van Moordrecht verdient een bier. Aan de buitenkant een ode aan de goedgeefsheid van het echtpaar waarmee nog steeds verzorgingshuizen worden gefinancierd. In de fles de verbeelding van het gure leven van getaande landarbeiders.